A Travellerspoint blog

Singapore, osa 2

Australiasta kotiinpäin

all seasons in one day 34 °C

Singaporessa elvyttiin vielä kotimatkalla pari päivää. Universal Studioille ei lopulta saatu aikaiseksi mennä, mutta päivä vietettiin Sentosalla, ilta Night Safarilla ja seuraavana päivänä yhdistelmälipulla vielä moikkaamaan orangit ja muut päivä-zoohon.

Ja lisää chili-crabiä. :)

Sentosalla on rakennettu rajusti sitten vuoden 2005. Universal Studiot löytyvät sieltä; ja paljon uusia hotelleja. Singaporelaisten rentoutumismesta alkaa näyttää jo aika hektiseltä. Ja kun cable carilla sinne huristimme, pääsimme ihmettelemään laajoja uusia rakennustyömaita. Vielä mahtuu; mahtuu, mahtuu.

Edelleenkin on vaikea ymmärtää, miksi joku haluaisi olla rantsussa suuren konttisataman kupeessa. No, onhan sekin tietenkin erilaista.

Sentosalle kun menette, niin järkevimmin sinne pääsee perille asti junalla. Tuo cable car on vaihtoehto, mutta se on turistivärkki, joka on hinnoiteltu sen mukaisesti. Hyvät maisemat, en suosittele korkeanpaikankammoisille. :)

Eläintarhaan kannattaa kulkea taksilla, taksit kun ovat edelleen edullisia. Kokeiltiin yhteen suuntaan juna + taksi -yhdistelmällä. Ei maksa vaivaa, hintaero on n. 5 dollaria (3 eur).

Ja kokonaisuudessaanhan reissu oli tällainen:

Posted by vilmalotta 03:33 Archived in Singapore Comments (0)

Muutamia juttuja Australiaan liittyen

Reissulla tuli mieleen muutamia käytännön juttuja Australiasta, joista voi olla tai voi olla olematta hyötyä jollekin muullekin.

Australian sisäiset lennot:
Aussien sisäisillä lennoilla ei ole voimassa nestesäännöksiä. Pakkaa siis huoleti käsimatkatavaraan viinialueelta ostamasi viinipullot, vettä tai mitä ikinä.

Ilmaiset kaupunkibussit:
Lähes kaikissa vierailemissamme kaupungeissa oli ilmainen keskustassa yhtä tai useampaa reittiä pyörittävä bussi. Näitä kannattaa hyödyntää. Löytyy ainakin Fremantlesta, Perthistä, Melbournesta ja Sydneystä. Tosin Melbournessa kysessä ei ole bussi vaan raitiovaunu.

Hotellielämää:
Australialaisiin hotelleihin kuuluu Eurooppalaista normia useammin (=aina) silitysvälineet. Lisäksi poikkeuksellisen useassa hotellissa on itsepalvelupesula, jossa voi hoitaa pyykkäystä, jos on pidemmällä matkalla. Tulee normaalihotellipesulaa huomattavasti halvemmaksi.

Ruokakaupassa:
Supermarketista et sitten löydä olutta. Saati sitten viiniä. Ruokakaupassa on ruokaa, alkoholipitoiset juomat löytyy bottle shopista. Joskus nämä juomakaupat on sijoitettu hyvin Suomen Alko -tyyppisesti supermarketin aulaan, joskus ei. Helposti löytyy kuitenkin. Turha kuitenkin pyöriä marketin hyllyjen välissä etsien VB:tä.

Ravintolassa:
Ausseissa on mielestäni muuta maailmaa joustavampi ravintoloiden juomatarjoilupolitiikka; se on lisäksi myös selkeämpi hahmottaa kuin joissain muissa maissa, joissa vastaavaa käytäntöä noudatetaan. Illallispaikkaa valitessasi huomioi, että ravintoilta on fully lisenced, BYO lisenced ja sitten välimuotojakin löytyy. Eli BYO (bring your own) tarkoittaa sitä, että ravintolalla ei ole lupaa tarjoilla alkoholipitoisia juomia; jos haluat ruokailla oluen tai viinin kera, tuo omat mukanasi. Ravintola ottaa yleensä pienimuotoisen korkkausmaksun. Täyden lisenssin paikkaan ei omia pulloja tietenkään voi tuoda. Kohdallemme osui kuitenkin myös versio, jossa olutta sai ravintolan puolesta, mutta mahdolliset viinit piti/sai tuoda itse mukanaan.

Illalla ulkona:
Suosittelen taskulampun pakkaamista mukaan. Sydney:ä ja Melbournea lukuunottamatta kaikki kylät ja kaupungit olisivat voineet olla paremmin valaistuja. Aivan keskustan tuntumassakin on runsaasti alueita, joissa ei ole lainkaan katuvaloja tai ne ovat erittäin puutteelliset. Jos ei muuten häiritse, niin nilkan nyrjähtäessä ehkä viimeistään?

When to go?
Asia, jota mietin tämän matkan suunnitteluvaiheessa, oli vuodenaika. Australiassa talvi; kannattaako lähteä? Onneksi sain vnikkejä ja sittemmin totesin itsekin; Australiasta löytyy hyviä kohteita vuodenajasta riippumatta. Näin suomalaiseen kesäloma-aikaan on tosiaan talvi. Se tarkoittaa eteläisemmissä osissa hieman pilvisempää/sateisempaa kautta, lämpötilat n. 12-18 C päiväasaikaan. Eli "kylmä", mutta ei kovin kylmä. On myös paikkoja, joihin ei Austarlian kesässä edes oikein voi mennä. Uluru on yksi niistä. Kesällä keskiosissa tulee yksinkertaisesti liian kuuma. Sitten taas pohjoisosissa ja esim. Queenslandissa, on talvella ihan kohtuu kesäinen keli. 24-28 C ja merivesi 21-25 C. Darwinin suunnalla olisi varmasti ollut mahtavat kelit myöskin, vaikkei sinne nyt ehditty. Eli aivan huoletta kannattaa lähteä myös Suomen kesästä. Valmistaudu kuitenkin esim. Victoriassa jatkuviin kysymyksiin siitä "Miksi te tänne nyt talvella tulitte?". Australian talvessa matkustavan kannattaa kuitenkin huomioida, että yöllä lämpötila laskee jopa alle viiden ja rakennukset ovat "brittiläistä" laatua. ;)

IMG_7290.jpgIMG_7292.jpgIMG_7978.jpg

Posted by vilmalotta 03:29 Archived in Australia Comments (0)

Sydney

all seasons in one day 19 °C

Ajoimme Melbournesta Sydneyhin. Matka oli n. 900 km, kun reitti kulki Waggarattan kautta Wagga Waggaan, jos yövyimme. Wagga Waggassa saa kuvan ilmeisen tavallisen kaupungin meiningistä.

Sydneytä sen sijaan ei voi kuvata sanalla tavallinen. Astuessamme ensimmäistä kertaa Circular Quay:hin hieman ennen auringonlaskua kirkkaana iltana, näkymä oli henkeäsalpaavan kaunis.

Hotellimme oli aivan Circular Quayssä, mikä teki kaikesta kulkemisesta aika helppoa, sillä lautat, bussit ja junat kulkevat kaikki sieltä. Myös Sydney tarjoaa ilmaisen kaupunkibussivaihtoehdon.

Vietimme kuusi päivää tutkaillen tätä upeaa kaupunkia ja lähiympäristöä. Päiväretkellä Blue Mountainsille pysähdyimme myös mm. Leuran kylässä ja Featherdale Wildlife Parkissa, jossa pääsimme jälleen lähikontaktiin koaloitten ja kengurujen ja vallabien kanssa. Blue Mountainsilla maisemia voi katsella mm. cable carista ja maailman jyrkimmän rautatien kyydistä.

Sydney on upea kaupunki, jossa riittää nähtävää. Suositeltavia paikkoja on esim:
- Circular Quay (oopperatalo, Harbour Bridge)
- Darling Harbour
- Bondi Beach
- The Rocks
- Maisemat cocktailin äärellä hotelli Shangri-La:n 36. kerroksen Blu Barista
- Paddington Market:ista lauantaisin löytyy Australian nuorten suunnittelijoiden tuotantoa (vaatteet, korut)

Myös Sydney Maritime Museumin Onslow-sukellusvene on mielenkiintoinen. Ja akvaario varsin kattava.

Shoppailumahdollisuuksia riittää keskustan ostoskeskusten (mm. Westfield) lisäksi Oxford Streetillä.

Ruokaa:
Sydneyn parhaan lounaan voi syödä Sydney Fish Marketissa. Vaihtoehtoja löytyy; syö niin paljon tai vähän kuin haluat. Herkkua!
Chinatownissa on paljon myös erinomaisia japanilaisia ravintoloita.

Harbour Bridgelle voi kiivetä. Valmistaudu maksamaan noin 200 AUD/hlö.

IMG_7442.jpgIMG_7417.jpgIMG_2598.jpgIMG_2600.jpgIMG_2736.jpgIMG_2854.jpgIMG_8178.jpgIMG_2803.jpg

Posted by vilmalotta 03:19 Archived in Australia Comments (0)

Melbourne

overcast 13 °C

Melbournen visiitti ei ollut pitkä, vain pari päivää. Pyrimme kuitenkin ottamaan siitä kaiken irti.

Talvikelit olivat Melbournessa ehkä reissun viileimmät (n. 12-13 astetta), mutta ei onneksi vielä kylmät.

Kaupunki osoittautui erinomaiseksi shoppailupaikaksi. Arkkitehtuuri taas on vähintäänkin erikoista. Ympäri keskustaa on yhdistelty varsin erityyppisiä tyylejä, ja sitä jäi miettimään monesti että onko tämä nyt hauskaa/hienoa vai yksinkertaisesti mautonta. Itse valitsin ensimmäisen. :)

Suositeltavia paikkoja on esim. Queen Victoria Market ja Docklands. Keskusta on kiva ja kompakti. Akvaario on ihan toimiva.
Chinatown ei ole ihan oppaissa hypetetyn veroinen, mutta kuulemani mukaan täynnä hyviä ruokapaikkoja. Meidän tuli syötyä muualla.

Syömisestä puheen ollen.... :)
Ehdoton huippuillallinen ja ainutlaatuinen kokemus Melbournessa on ravintolaratikka, Colonial Tramcar Restaurant. Illallisvaihtoehtoja on kaksi. Ruoka on keskinkertaista, mutta sisustus, tunnelma, raitiovaunu ja illallistaminen liikkuen ympäri Melbournen keskustaa ovat uskomattoman hieno kokemus. On muuten sitten nomi hoodai. ;)

IMG_2384.jpgIMG_2398.jpgIMG_2406.jpgIMG_2408.jpg

Posted by vilmalotta 08:04 Archived in Australia Comments (0)

Great Barrier Reef

Rantalomailua Port Douglasissa

sunny 25 °C

Ulurulta siirtyimme Australian koillisosiin valmiina katsastamaan Great Barrier Reef eli GBR eli Suuri Valliriutta. Olin jo useita vuosia haaveillut ko. luonnonihmeen näkemisestä.

Lensimme Cairnsiin, josta on noin tunnin ajomatka Port Douglasiin. Cairns sinänsä ei ole rannalla, joten pikkuinen rantakaupunki tuntui houkuttelevalta vaihtoehdolta. Alueen n. 25-28 asteen talvilämpötila, n. 21-23 asteen meriveden lämmöillä ei tuntunut hullummalta.

Tuhannen asukkaan Port Douglas on suosittu matkailukohde, joten palveluja löytyy huomattavasti enemmän kuin mitä vaatimaton asiakasluku antaa ymmärtää. Keskustassa on erinomaisia seafood-ravintoloita. Esim. Finz tai 2 Fish ovat suositeltavia.

Ranta on nimeltään Four Mile Beach. Rantahiekka on yllättävän tiivistä, joten sitä pitkin pystyy helposti esim. fillaroimaan. Rantaravintoloita ei kannata etsiä; rannan kasvusto on lailla suojeltu eikä monesta rantakohteesta tuttuja rantakuppiloita löydy.

Port Douglasista teimme retken Daintree-joelle sekä Mossman Gorgeen. Daintreellä pääsimme veneestä käsin tutkailemaan mangrovekasvuston ja joen asukkeja, kuten esim. krokotiilejä (näimme 5), käärmeitä, sammakoita ja lintuja. Veneretken opastus oli harvinaisen hyvä: huumorintajuinen ja mielenkiintoinen kerronta yhdistettynä suureen määrään tietoa eri eläinlajeista ja niiden elintavoista sekä Daintree-joen ja Valliriutan keskinäisestä riippuvuudesta.

Mossman Gorge:lla tutustuimme sademetsään ja sademetsän halki virtaavassa joessa on mahdollista uida.

Suurelle Valliriutalle tehdään paljon erilaisia retkiä. Valitsimme retken, jolla päästiin snorklaamaan (tai sukeltamaan) kolmessa eri paikassa. Valitsimme hyvin. Riutan "maisemat" ovat kertakaikkisen upeita ja hyvin valikoiduissa paikoissa oli paljon nähtävää. Eikä voi olla kiittämättä sitä, miten iso ryhmä välinetarpeineen, opastuksineen, meribiologin opastuksineen ja ruokailuineen oli organisoitu. Kaikki sujui kuin tanssi. Järjestäjä oli Silversonic.

Isot olivat odotukset riutalle lähteissä, mutta ne kaikki täyttyivät. Aivan upeaa!
Lisäksi kotimatkalla näimme vielä valaan.

IMG_2168.jpgIMG_2181.jpgIMG_2197.jpgIMG_2223.jpgIMG_2231.jpg

Posted by vilmalotta 11:29 Archived in Australia Comments (0)

(Entries 26 - 30 of 137) « Page 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 .. »