A Travellerspoint blog

Uluru ja Kata Tjuta

sunny 22 °C

Perthistä lensimme Ayers Rockiin katsomaan Australian punaista ydintä.

Vaikka sinällään tuntuu hassulta lähteä katsomaan paria kalliota, paikan päällä käyneet voivat vahvistaa, että kannattaa.
Uluru itsessään kohoaa tasaisen outbackin keskeltä upeana (348 m) yllättävän symmetrisen oloisena kalliona. Näkyvissä on mitä ilmeisimmin vain vuoriston huippu, loppu löytyy maan alta.

Kun sitten ihailee Ulurua eri vuorokauden aikoina ja hämmästelee samalla ympäröivää luontoa, voi samalla miettiä sitä, että kyseinen kivi on yli 500 miljoonaa vuotta vanha. Tätä pohtiessa alkaa päässä pyöriä ajatus jos toinenkin; ei pelkästään mielikuvia kiven läheisyydessä mahdollisesti hiippailleista dinosauruksista.

Uluru on aboriginaalien pyhä paikka. Kiven päälle on mahdollisuus kiivetä erikseen siihen tarkoitukseen merkattua reittiä, ja moni turisti näin tekeekin. Tämä on kuitenkin epäkunnioittavaa alueen omistajia kohtaan. Kuten Ulurun ympäristöön tekemämme retken aboriginaaliopas hyvin totesi: Hänkin käy Thaimaassa ja menee katsomaan paikallisia temppeleitä - ei kuitenkaan kiipeä temppelin katolle (koska se olisi epäkunnioittavaa).

Älkää siis kiivetkö.

Älkääkä ottako mukaan kiven palasia.

Sen sijaan ihailkaa kalliota, tutustukaa sen historiaan, taruihin ja tarinoihin ja vanhoihin perinteisiin eri vuorokauden aikoina ja eri suunnista vaikka kävellen, ajellen, kamelilla ratsastaen tai ehkä helikopterista käsin. Voin suositella retkiä, joissa on aboriginaaliopas.

Kata Tjuta on Ulurulta jonkin matkan päässä sijaitseva vuoriryhmä. Yllättävän erityyppinen, kuin Uluru. Kanjonissa kävellessä voi ihmetellä kiven koostumusta.

Ulurun ja Kata Tjutan kansallispuisto kuuluu Australian aboriginaaleille. Välittömässä läheisyydessä on Yularan alue, jossa sijaitsee muutaman hotelli ja leirintäalue. Ayers Rockiin voi lentää suoraan, mutta moni kulkee Alice Springsin kautta. Siellä hotellit ovat halvempia, mutta bussimatka kestää joitain tunteja.

Heinäkuun alussa lämpötilat pyörivät päivällä n. 23 asteessa, mutta lämmöt laskevat välittömästi aurginon mukana. Yöllä voi olla vain n. 3 astetta. Tämä kannattaa muistaa mm. auringonnousuretkillä tai jos haluaa telttailla.

IMG_2000.jpgIMG_1975.jpgIMG_2015.jpg

Posted by vilmalotta 09:24 Archived in Australia Comments (0)

Länsi-Australiassa

Fremantle, Margaret River, Perth

all seasons in one day 18 °C

Lensimme Singaporesta Perthiin ja tähtäsimme suoraan Fremantleen Perthin ulkopuolella.
Vuokrasimme käyttöömme yksiön; vaihtelua hotellielämään.

Fremantle on noin 25 000 asukkaan satamakaupunki, joka on Perthiä boheemimman taiteiljiakaupungin maineessa. Viihtyisä pieni keskusta ja kaunis satama-alue ravintoloineen. Hyvä tunnelma.

Fremantlella on ollut tärkeä rooli aikanaan, kun mm. laivat Englannista saapuivat nimenomaisesti Fremantlen satamaan.

Kannattaa testata paikallisten pienpanimoiden tuotteita; erityisesti Little Creature -panimon oluet ovat erinomaisia. Panimo ja sen yhteydessä oleva ravintola löytyvät satamasta. Ehdottoman suositeltava. Lisäksi mm. pääkadulta löytyvä Monk on hyvä vaihtoehto.

Historiaa sen vähemmän ruusuisesta näkökulmasta kuulee Fremantle Prisonissa eli vankilakierroksella. Vankila oli käytössä 1991 saakka; suosittelen käydä katsomassa miten vielä 90-luvulla täällä asuttiin. Mielenkiintoinen kierros.

AC/DC:n Bon Scottin hauta ja patsas löytyvät Fremantlesta. Patsas on kalasatamassa. Kokemusperäinen vinkki: hautausmaalle ei ole kävelymatka keskustasta, vaikka se siltä joistain kartoista näyttääkin. Sinne pääsee bussilla tai omalla autolla. Bon Scottille löytyy oma memorial-sisäänkäynti.

Fremantlesta on reilu 250 km ajomatka Margaret Riverin viinialueelle.
Oma visiittimme oli ehkä turhan lyhyt, mutta käväisimme viinitilakierroksella. Nämä kierrokset sisältävät lähes poikkeuksetta myös mm. suklaa- ja juustotehtaita ja muita maistajaisia. Suositeltavaa. Retkiä on tarjolla yllin kyllin, mm. täällä.

Kengurut pitävät viinirypäleistä. Ehkä siksikin bongasimme ekat villinä pomppivat kengurut Margaret Riveristä.

Länsi-Australian osuuden päätteeksi suuntasimme Perthiin.
Aloitimme Perthin pohjoispuolella olevasta Caversham Wildlife Park:ista. Puistossa on nähtävillä Australian eläimistöä ja kenguruiden kanssa saa tehdä tuttavuutta esim. niitä syöttelemällä. Hauskoja otuksia. Koalaa pääsee silittelemään myös.

Perth on Länsi-Australian suurin ja Australian neljänneksi suurin kaupunki. Asukkaita 1,7 milj.
Äkkikatsomalla vaikuttaa ehkä pienemmältä.
Jos haluaa pitää majaa Perthissä ja vierailla Fremantlessa tai toisinpäin, Perthin ja Fremantlen välillä kulkee laivayhteys.

IMG_1819.jpgIMG_1841.jpgIMG_1918.jpg90_IMG_1931.jpg1IMG_1940.jpg

Posted by vilmalotta 09:05 Archived in Australia Comments (0)

Singapore

Matkalla Australiaan

semi-overcast 32 °C

Edellisestä Singaporen käynnistä kuutisen vuotta. Kaupunki on ehtinyt muuttua vaikka kuinka. Sen huomasi jo tällä parin päivän pikavisiitillä, kun tasattiin matkaväsymystä matkalla Australiaan.

Tosiaan, maisemiin on ilmaantunut lukuisia pilvenpiirtäjiä ja kasinohotellikompleksi "laivakuorrutuksella". Rantaan Boat/Clarke/Robertson Quay:n suunnille on rakennettu vaikka mitä. Ja kokoajan nousee uutta.

Hinnat ovat nousseet todella paljon. Valmistaudu maksamaan oluesta Clarke Quayssä 10 EUR ja ruuasta Suomen hintatason verran.

Ehdimme katsastaa Chinatownin ja Little Indian + rantamaisemien nähtävyydet.

Suositeltavaa:
- Syötävää: chili crab, pepper crab ja fish head curry
- Näkymät Altitude-baarista
- Food Courtit/Hawker Centerit - hyvää ruokaa ja ihana häly

IMG_1675.jpgIMG_1730.jpgIMG_1785.jpgIMG_1765.jpgIMG_1727.jpg

Posted by vilmalotta 19:02 Archived in Singapore Comments (0)

Berliini

Painotuksella itä

semi-overcast 20 °C

Noin vuosi ekan Berliinin reissun jälkeen oli hyvä ottaa uusintakierros kaupungista, joka on kiinnostavuudessaan ja eläväisyydessään Euroopan kärkeä.

Paino lipsahti perusnähtävyyksien ja ah niin ihanan KaDeWe:n lisäksi voimakkaasti itäisiin osiin.
Krauzberg ja Friedrichshein ovat alueita, joista tuli nähtyä osa, mutta jonne pitää palata: pieniä putiikkeja, ravintoloita, baareja ja mikä tärkeää, särmää. Harmi, että sunnuntaina Friedrichsheinin hauskalta vaikuttavat kaupat eivät olleet auki. Kirppari tarjosi kuitenkin ilojaan. :)

Ja lisäksihän Berliini on edelleen yksi Euroopan edullisimpia pääkaupunkeja.

Trabia ei vieläkään saanut mukaani, kuin jääkaappimagneetin ja valokuvien muodossa. Harmi.

Edelleen suositeltavaa: KaDeWe:n ruokaosasto
Uutta suositeltavaa: Freischwimmer (Kreuzberg)

IMG_1359.jpgIMG_1325.jpgIMG_1342.jpg

Posted by vilmalotta 10:04 Archived in Germany Comments (0)

Keskeistä Suomea

Jämsän ja vähän ympäristökuntienkin metsissä

semi-overcast 15 °C

...rannoilla ja asutuksen lähettyvilläkin.

90_IMG_1309.jpg

Posted by vilmalotta 09:54 Archived in Finland Comments (0)

(Entries 31 - 35 of 137) « Page .. 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 .. »