A Travellerspoint blog

Siem Reap

Kambodza

all seasons in one day 33 °C

Kabodzassa on asukkaita noin 13,5 miljoonaa. Suurin osa khmerejä. Maalla on vähintäänkin rankka historia, josta selvinneet ovat vieneet maata eteenpäin selkeästi positiivisella asenteella.

Aloitimme Siem Reapista, jossa sijaitsee kuuluisa Angkorin temppelialue.

Onneksemme saimme mukaamme oppaan, joka tiesi valtavasti koko alueen (ei vain temppelialueen) historiasta, uskonnoista jne. ja oli myös silminnähden innostunut asiastaan. Vietimme pitkän mutta valtavan mielenkiintoisen päivän tutkien Angkor Watia, Elephant Terracea, Angor Thomia ja Bayonen temppeliä.

Unescon maailmanperintökohteeksi määritelty alue on valtaisan kokoinen ja yksi päivä alueella on liian vähän. Kannattaa rytmittää nähtävät ainakin parille päivälle. Kaiken kaikkiaan Siem Reapiin varaamamme kolme yötä oli liian vähän; eli vinkkinä - varatkaan enemmän aikaa.

Vaikka odotuksetkin olivat positiiviset, Kambodza on tässä vaiheessa ylittänyt ne.

Angkor Wat on rakennettu 1100-luvulla, niin lyhyessä ajassa että sen rakentamiseen on tarvittu arviolta yli 300 000 ihmistä. Siltikään tutkijat eivät ole pystyneet ratkomaan miten käytännössä silloin on tiettyjä rakennustekniikoita käytetty. Angkor Watin ympäristössä asui sen rakentamisen jälkeen yli miljoonan asukkaaan yhteisö. Suomessa 1100-luvulla ymmärtääkseni aloitettiin ristiretket eli Piispa Henrikille kävi kylmät... Lontoossakin kai asukkaita tuohon aikaan ymmärtääkseni oli alle 50 000.

Angkor Wat on temppeli, alunperin hindulainen. Hieman poikkeuksellisesti se oli omistettu useammille hindujumalille, ei vain yhdelle. Läheinen Angkor Thom on alue, jossa kuningas asui. Kuninkaan hallintoalue ei ollut nykyinen Kambodza vaan laajempi alue. Meille kerrottiin, että uusia alueita aktiivisesti valloitettiin.

Myöhemmin Angkor Wat on muutettu buddhalaiseksi temppeliksi ja toimi jonkin aikaa myös luostarina. Kambodzan vallitseva "uskonto" (=filosofia) on buddhalaisuus (sekoittuneena hieman hindulaisuuteen ja animismiin).

Siem Reap ja Angkorin alue on ehdottomasti suositeltavia kohteita.

Hintatasoon ehkä sinänsä turha mennäkään, mutta edullista edelleen. Vietnamiin verrattuna jotkut asiat maksavat enemmän, jotkut vähemmän. Vaikuttanee osin se, että vaikka paikallinen valuuttakin on olemassa, kaikki kauppa tehdään dollareina. Vaihdoimme hieman rahaa paikalliseksi, mutta se ei todellakaan ole tarpeen tai edes järkevää. USD toimii ja maksu otetaan aina mieluiten siinä valuutassa.

Niistä hinnoista:
Olut ravintolassa häppärin aikaan 0,50 USD
Häppärin ulkopuolella 1,50-2,50 USD
Ruoka-annos ravintolassa 3-5 dollaria (keskihintaisessa)
"Kalliissa" ravintolasassa yli 10 USD
Vesi 0,50-1,00 USD/0,5 l
Tuk-tuk 2 USD "keskusta-alueella" (auringonlaskun jälkeen taksa nousee noin dollarilla)

IMG_6268.jpg

90_IMG_6291.jpg

IMG_6292.jpg

Posted by vilmalotta 01:47 Archived in Cambodia Comments (0)

Ho Chi Minh City/Saigon

+ Cu Chi

overcast 29 °C

Paikalliset käyttävät Ho Chi Minh Citystä selkeästi mielummin "vanhaa" nimeä Saigon. Saigonissa on 7 miljoonaa asukasta ja jonkin arvion mukaan 2 miljoonaa skootteria. Helppo olisi uskoa luvuksi vaikka kolmekin miljoonaa, skootterit ovat jotain mikä Saigonista jää varmuudella mieleen.

Matka HCMC-Mui Ne-HCMC antoi hyvän mahdollisuuden jo tutustua vietnamilaiseen liikennekulttuuriin; isomman oikeudella ja skootterimassan voimalla toteutettavaa luovaa toimintaa... :)

Saigonilaisille "rahan teko" on keskeinen asia. Se näkyy mm. "ekstrapalveluina", jotka teoriassa voisi ymmärtää vain keskimääristä paremmaksi palveluksi, mutta joiden tarkoituksena luonnollisestikin on vain saada mahdollisimman suuri tippi. Esimerkiksi: "Emme yleensä tällä retkellä pysähdy tähän, mutta "tämän kerran" teemme ylimääräisen stopin" tai tilatessasi jalkahieronnan, hierotaan kädet ja hartiat (pyytämättä) lisäksi... tipin toivossa (ja sitä pyydetään suoraan). Tipit tuovat paikallisille merkittävän lisätulon. Vietnamilaisen keskitulo on noin 100 USD/kk. Tippien kalastelu saattaa tuntua välillä vähän rasittavalta. Siksi käytännössä Saigonissa ei juurikaan päde opaskirjojen "Vietnamissa ei yleisesti ottaen tipata" -logiikka. Maalla asia olikin ehkä niin.

Saigonissa katsastimme mm.:
- Reunificaton Palace
- War Remnants Museum
- Thien Hau Pagoda
- Cho Binh Tay:n markkinat
- Lacquer-taiteen valmistus

Notre Damen kirkkoa ja postitoimistoakin pidetään nähtävyyksinä...

Eräs tärkeä kohde meille oli Anthony Bourdainin No Reservations -ohjelmasta tutuksi tullut "Lunch Lady". Bourdainin lisäksi Ladyä eli Nguyen Thi Thanhia on kehuttu ruokablogeissa. Nyt kävi valitettavasti vain niin, että saapuessamme paikalle sunnuntaina puolen päivän jälkeen, Lunch Lady ei ollut enää paikalla. Joko sunnuntai oli poikkeuksellisesti vapaa (netin mukaan näin ei olisi) tai sitten sapuska oli jo loppunut (auki klo 11 alkaen). Kielimuurin takia ei saatu muuta selvää, kuin että Lady oli lepäämässä. Harmi, ei päästy maistamaan kuuluisia herkkuja.

Teimme myös päiväretken Cu Chi:n tunneleille. Kyseessä siis Saigoinin lähistöllä oleva arviolta 200 km maanalaisten tunneleiden verkosto. Näissä tunneleissa Vietcong-sissit piilottelivat ja käyttivät kulkureittinään Vietnamin sodan aikana. Tunneleilla esitellään maanalainen elämä, tunneleiden logiikka, käytetyt aseet ja ansat ja luonnollisestikin on mahdollisuus käydä tunneleissa itse. Tunneleita on usemmassa kerroksessa ja alkuperäinen tunneliverksto on pienimmillään A4-papaerin kokoinen. Siihen ei amerikkalainen sotilas sodan aikana mahtunut - eikä mahdu nykypäivän turisti. Verkostosta siis osa on levennetty ja sellaista tunnelia tuli könyttyä jonkin matkaa testimielessä.

Sekä Cu Chi:ssä että sotamuseossa varaudu kuulemaan hieman painotettu "oikea totuus". :)

(kuvat klikkaamalla isommiksi)

Saigonia rauhallisemmasta näkökulmasta:
IMG_6137.jpgIMG_6205.jpg

Kärmes-skorppari-viinaa (ei ehkä maailman paras makukokemus):
270_IMG_5647.jpg

Reunification Palace:
IMG_6116.jpg

Sotamuseo:
IMG_6128.jpg

Thien Hau:n pagoda:
IMG_6144.jpgIMG_6147.jpg

Lahjoja hengille, jotta jatkaisivat "eteenpäin" (kiinalainen tapa):
IMG_6133.jpg

Posted by vilmalotta 00:26 Archived in Vietnam Comments (0)

Mui Ne

Rannalla Vietnamissa

semi-overcast 33 °C

Mui Ne on noin 10 000 asukkaan pieni kylä Ho Chi Minhistä eli Saigonista itään, Etelä-Kiinan meren rannalla.
Saigonista on Mui Ne:en matkaa vajaa 200 km, mutta autolla matkaa tekee 4-5 tuntia. Tunnetumpi kohde kulmilla on Phan Thiet, josta Mui Ne:en on matkaa noin 20 km.

Mui Ne:n ranta on suosiossa kuulemma vietnamilaisten keskuudessa; mutta ainakin kansainvälisesti purjelautailijoita riitti ja rannan tuuliolosuhteet tuntuvatkin puoltavan ko. harrastusta.

Mui Ne oli kesämatkamme erittäin rentouttava kohde nro 3. Kaupunkilomailun seassa oli vähintäänkin rentouttavaa rentoutua altaalla/biitsillä. Katsastettiin myös Phan Thiet, mutta valitsisin edelleen Mui Ne:n puolen. Pieni ja rauhallinen, mutta ravintoloita jne löytyy kuitenkin riittävästi.

Hintatasoa:
- Olut kaupassa 0,30-0,40 eur/tölkki
- Olut ravintolassa, alkaen 0,50 eur/0,45 l
- Ruoka ravintolassa alkaen 2 eur/annos
- Taksi: noin 2 eur/5 km

IMG_6085.jpg

IMG_6064.jpg

IMG_6070.jpg

90_IMG_6030.jpg

Posted by vilmalotta 03:48 Archived in Vietnam Comments (0)

東京

Tokyo - revisited

sunny 30 °C

Mahtavaa päästä Tokioon (kesämatkan kohde 2) vajaan kahden vuoden tauon jälkeen. Melkoinen osa ajasta meni fiilistellessä aiemmin todettujen parhaiden juttujen parissa:
- Alueet: Shinjuku, Harajuku, Roppongi
- Liukuhihnasushi ja muut herkut
- Karaokekoppi (Big Echo)
- Park Hyatt:in Sky Bar (Lost in Translation)
- Pelihallien anti
jne. jne.

Tällä kertaa olimme Harajukussa sunnuntaina katsastamassa myös cosplay-zokua, mutta pukeutunutta porukkaa oli verrattain vähän - olisko johtunut kohtalaisesta helteestä vai siitä, ett seuraava maanantai oli kansallinen vapaapäivä.

Ruokaosastolla tuli taas uusia löytöjä, nam. Ja tuli maistettua kyllä mm. mahalaukkua/suoltakin, kun se kerran on niin herkkua... (not)

Katsastettiin myös jotain ohjelmasta bongattu Alatraz ER eli teemaravintola, jossa syötiin vankiselleissä "vankilan sairaalaosastolla". :)

Uusia ravintolasuosituksia:
- Shinjukun radan vierustan pikkuravintolat - vähän piilossa aseman eteläpäässä pikkukujilla
- Nyt on nimikin Roppongin ravintolasuositukselle: Tonkachi (keskihintainen)
- Ja Harajukussa yksi hyvä edullinen vaihtoehto: Sizzle

Parasta Japanissa edelleen: japanilaiset

Ja Tokioon on tietenkin päästävä taas uudestaan!

(kuvat klikkaamalla isommaksi)

Näkymiä hotellistamme:
IMG_5781.jpg

IMG_5783.jpg

Harajuku, Meijin shinto-temppelin ulkopuolella:
IMG_5973.jpg

Shibuyan kuuluisa iso risteysalue:
IMG_5931.jpg

Harajuku: portti ostoskadulle
90_IMG_5985.jpg

Posted by vilmalotta 02:08 Archived in Japan Comments (0)

Nikko/Chuzenji-ko

rain 25 °C

Nikko on japanilaisittain pieni kaupunki Tokiosta pohjoiseen. Asukkaita on vajaa 100 000. Aloitettiin reissu parilla yöllä Nikkossa Chuzenji-järven kupeessa, vuorten keskellä. Järvestä laskee 97 m korkea vesiputous, Kegon.
Alueella on myös onseneita (japanilaisia kuumia kylpyjä/kylpylöitä) ja villiapinoita. Ensimmäinen näistä oli yksi syy Nikkossa yöpymiseen, toinen yllätysbonus. :)

Nikkon kuuluisa temppelialue (Unescon maailmanperintökohde) on Nikkon keskustan kupeessa. Temppeleitä löytyy alueelta useita. Oma suosikkini oli Rinno-Ji. Vierailupäivänä oli hyvin sumuista, mikä lisäsi alueen "maagista" tunnelmaa.

Nikkon keskeisenä rikkautena temppeleiden lisäksi on vuoristomaisema sekä uskomattoman ystävälliset ihmiset.

Paikallisiksi erikoisuuksiksi mainittiin puunveisto ja yuba. Yuba on tofua tai lähinnä kai tofun valmistuksessa pinnalle syntyvää "kuorta". Mitä ilmeisimmin sitä valmistetaan muuallakin, mutta meille kerrottiin, että aikanaan, kun alueella oli lähinnä temppelit ja niissä asuvat munkit, heidän piti kasvissyöjinä kehittää tapa saada riittävästi proteiinia... ja niin syntyi yuba. Oli niin tai näin, ihan syötävää tavaraa.

(kuvat klikkaamalla isommaksi)
IMG_5745.jpg

90_IMG_5708.jpg

IMG_5720.jpg

Posted by vilmalotta 07:57 Archived in Japan Comments (0)

(Entries 46 - 50 of 137) « Page .. 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 .. »